Slowfeeders

Met een slowfeeder vertraag je de opname van ruwvoer en verleng je de eettijd. Ook verminder je hooiverspilling. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten slowfeeders op de markt en zie je door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nu de voordelen, nadelen en verschillen van de verschillende slowfeeders?

Lees meer »

Hooi of voordroog?

Er zijn nogal wat discussies gaande rondom voordroog en hooi. Maar wat is nu precies het verschil? En wat is dan het beste voor je paard?

Lees meer »

Gras

Het zomerseizoen is in volle gang en dat betekent vaak veel weidegang voor de meeste paarden. Het is een fijne manier van ruwvoer verstrekken. Het paard bepaalt hoeveel het inneemt, het is smakelijk en goedkoop. Maar er zijn ook nadelen te noemen van gras. En niet ieder paard kan een dag op de wei verdragen. Maar hoe zit dat nu?

Lees meer »

Ruwvoer

Ruwvoer is altijd de basis van het rantsoen. Dit kan gras zijn via weidegang, maar ook hooi of voordroog of ruwvoervervangers als bijvoorbeeld luzerne, grasmix of een grasbrok. Dit is afhankelijk van het paard. Heeft je paard een slechter gebit en krijgt het het hooi niet goed weg, is gras of een geweekte grasbrok bijvoorbeeld een goede vervanger van hooi. Ruwvoer is voor een paard essentieel vanwege de vezels. De vezels zorgen ervoor dat het paard goed kauwt, wat weer belangrijk is voor een goede spijsvertering. De spijsvertering van een paard is gericht op kleine porties en het lang verteren van grove vezels.

Lees meer »

Lijnzaad

Ik geef mijn paarden graag lijnzaad. Het heeft zoveel goede eigenschappen.Het helpt met afvoeren van zand omdat het slijmerig wordt in het verteringsstelsel. Heel handig als je een psylliumkuur door de structuur niet goed naar binnen krijgt. Nog niet zo lang geleden werd geadviseerd om lijnzaad te koken vanwege blauwzuur. Inmiddels weten we dat er nog geen paard is gestorven aan vergiftiging omdat de maag het blauwzuur neutraliseert. Je kunt het dus prima rauw geven. Wel is het voor de paarden lastig om volledig te vermalen, dus ik raad aan om dat zelf te doen. Met een elektrische koffiemolen is dat binnen een paar minuten gedaan.

Lees meer »

Strookbegrazing

Veel paarden in Nederland hebben last van overgewicht. Vaak zijn het de sobere dieren die slecht tegen gras kunnen. Je ziet ze bij wijze van spreken groeien. Maar aan de andere kant gun je ze ook dat lekkere hapje gras.

Lees meer »

Kruid of onkruid?

Vaak verwijderen mensen planten als zijnde onkruid. Zonde! Veel van dit soort onkruiden zijn eetbaar, voor mensen en/of dier, en hebben een helende of ondersteunende werking. Zo pluk ik regelmatig dit soort (on)kruid voor de paarden en ben ik blij met de diversiteit op en om ons terrein.

Lees meer »

Jacobskruiskruid

Ik denk dat iedereen de velden wel kent die overspoeld worden door van die hoge gele bloemetjes met paarse stengels: Sint Jacobskruiskruid. Het is een bloem die ooit eens is toegevoegd aan de zogenaamde bermmengsels, om de biodiversiteit te verhogen, de bermen op te fleuren en veel insecten aan te trekken. De plant verspreidt zich snel en is daarmee een plaag voor boeren en paardenhouders. Dit plantje is namelijk uiterst giftig voor de dieren en zij kunnen hier aan overlijden.

Lees meer »

Kortingsactie januari

De gehele maand januari krijg je 10% korting op alle producten in de webshop. Bestel je product en voeg bij het afrekenen de kortingscode ACTIE10PROCENT toe. De korting wordt dan automatisch berekend.

Lees meer »

Hooi of voordroog?

Laatst zei iemand: “Je kunt aan de analyse meteen zien of het hooi of voordroog is, dat verschil is zó duidelijk.”Die proef op de som gaan we eens nemen. De komende tijd zal ik wat analyses plaatsen van ruwvoer en dan mogen jullie raden.

Lees meer »