Quickscan

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 22:09

Sinds juni heb ik mijn eigen paddock paradise. Een concept waar ik helemaal achter sta. Meerdere voerplaatsen, stimuleren tot bewegen, voerverrijking. Maar ook droge voeten, een dak boven hun hoofd als ze dat willen en beperkte weidegang. Ik huur een perceel waar dit allemaal is ingericht en dat ik volledig kan aanpassen naar de behoefte van de kudde. Uiteraard kent het ook wat beperkingen en een ervan is hooi opslag. Dat is er niet. Er is een klein gedeelte waar een paar baaltjes in kunnen, maar met onze voersnelheid betekent dit elke week 40 nieuwe baaltjes halen. Behoorlijk arbeidsintensief en er is dan geen ruimte meer voor andere opslag. Dus hebben we er voor gekozen voordroog te voeren, het ingepakte hooi.

Het is altijd spannend wanneer je zo’n eerste baal open maakt, want je hebt geen idee wat je onder het plastic aantreft. Mijn eerste reactie bij dit hooi was: het is mooi droog, het ruikt lekker, het is alleen wel heel fijn van structuur. Omdat het een grotere partij was, heb ik een monster genomen voor een quickscan. Mijn vermoeden: suiker en eiwitten binnen de norm, weinig structuur en droge stof hopelijk op de 70% die ik minimaal wil. De uitkomst was echter anders en het eetgedrag en de mest van de paarden had me dit eigenlijk al wel kunnen vertellen. De mest was namelijk mooi. Bij een lager percentage droge stof, krijg je vaak ook wat mestwater. Daarnaast aten ze het erg graag. Sterker nog, ze lieten het verse gras er voor staan en verkozen het hooi boven gras. En als je koudbloeden hebt, dan is dat heel bijzonder.

De quickscan verklaarde waarom. Het droge stof gehalte (DS) was een stuk hoger dan ik dacht, namelijk 814. Dit betekent dat er 81,4% droge stof in het hooi zit. En de structuur was ook goed. Fijn! Het gehalte eiwit was ik ook heel blij mee. Maar de energie (EWpa) en het gehalte aan suiker een stuk minder. Dit hooi is zo helemaal niet geschikt voor mijn type paarden en het verklaarde wel waarom ze dit verkozen boven gras. Het was 1 grote suikerspin voor ze!

Maar wat nu? Want ik had hier nog 10 balen van staan. Het beste was de balen verkopen en andere balen kopen. En wat moet je dan op korte termijn? De oplossing voor ons was mengen met stro. We hebben de beperkte opslag vol gezet met baaltjes gerstestro en mengen het hooi sindsdien met stro. Dit haalt het totale suikergehalte en energiegehalte van het ruwvoer omlaag en voegt nog meer structuur toe. Uiteraard heb ik berekend wat ze mogen hebben en het komt er op neer dat ze nu een portie ruwvoer op een dag krijgen dat bestaat uit 30% gerstestro en 70% voordroog. En daar hebben ze het maanden goed op gedaan. Geen bevangen paarden, ze zijn niet moddervet geworden en we hebben geen andere problemen gezien. Maar stiekem was ik toch wel blij dat we afgelopen weekend de laatste baal hebben op gevoerd en inmiddels hooi hebben met een wat andere structuur. Helaas ruikt ook dit heel zoet en eten ze het iets te graag, dus blijven we mengen met stro. Het zijn maar 2 balen en daarna krijgen we weer hooi dat langer heeft kunnen drogen en hopelijk wat minder suiker rijk is. De quickscan zal het uitwijzen….

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.