Over...

Ik ben Amanda en al ruim 30 jaar bezig met alles wat met paarden te maken heeft. In 2008 kocht ik mijn eerste eigen paard na jaren paarden voor anderen te hebben verzorgd. Toen dacht ik dat ik wel genoeg ervaring had. Dat bleek toch nog een ware uitdaging. Na een korte zoektocht was daar haflinger Jim. Een 3,5-jarige haflinger, die in het jaar ervoor al 5x van eigenaar was gewisseld. En niet zonder reden. Compleet wantrouwig naar het wezen mens en ook nog eens enorm introvert.

In de jaren die volgden ontcijferde ik woord voor woord zijn Chinese gebruiksaanwijzing. Naast zijn mentale uitdagingen had hij ook een lichamelijke uitdaging: aanleg om dik te worden, allergie voor luzerne én een kieskeurige eter. Die combinatie maakte dat de interesse naar paardenvoeding werd gewekt. 

Ik startte de zoektocht naar het ideale voer voor Jim. En in die zoektocht maakte ik kennis met allerlei soorten voer. Van balancers (toen nog gewoon vitaminebrokje geheten) tot complete brokken en muesli's. De basis was in mijn overtuiging echter altijd hetzelfde: goed en voldoende ruwvoer en zo min mogelijk granen. In de jaren die volgden, deed ik steeds meer kennis op over paardenvoeding, zowel voor Jim als voor andere paarden op stal en uit de kennissenkring, gebaseerd op gevoel en goed kijken naar het individuele paard.

In 2020 ontstond het idee om langzaam te kijken naar een toekomstige opvolger van Jim en werd de zoektocht naar een veulen gestart. Ik heb jaren met veel plezier western gereden, het moest en zou een cool en nuchter paard worden en dus ging de zoektocht vooral uit naar koudbloeden, want paints en quarters waren boven budget. Toch bleef dat ene zwartbonte veulen met dat blauwe oog hangen en nam ik contact op met de toenmalige eigenaar. Ik heb een afspraak gemaakt om te gaan kijken en dat was een match: LC Tecum Special Moon, een echte American Paint Horse. Roepnaam: Noura. Een leuke nieuwe uitdaging. De ontwikkeling, het opvoeden, het paard laten zijn en natuurlijk het juiste rantsoen om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien. Inmiddels is Noura geen veulen meer en groeit ze uit tot een prachtig paard!

Toen ik de opleiding Paardenvoeding kon gaan volgen, heb ik die kans meteen gepakt. Deze opleiding gaat uit van hetzelfde principe als waar ik al jaren van overtuigd ben: goed en voldoende ruwvoer, kijkend naar het individuele paard, met een wetenschappelijke benadering. Ik leerde rantsoenberekeningen maken, bijpassende voeding te zoeken en werd steeds vaker gevraagd om dit ook voor andere paarden te doen. En zo ontstond het idee om dit voor een groter publiek aan te bieden.  Met een klein eerbetoon aan mijn grote leermeesters werd EQUINOJI geboren.

In de jaren die volgden heb ik zowel veel theoretische als praktische kennis op gedaan door studie en praktijkvoorbeelden en ben ik afgestudeerd als Paardenvoedingstherapeut- en adviseur. Omdat je nooit bent uitgeleerd, zal de komende jaren in het teken staan van het verder ontwikkelen van de kennis over paardenvoeding en het paard als individu, naast het begeleiden van paard en mens naar de best passende voeding. 

Naast het geven van voedingsadviezen blog ik ook voor de online paardencommunity Equinemarkt. Hier schrijf ik diverse blogs over voeding, huisvesting en gezondheid. Dit kun je namelijk niet los zien van elkaar. Wil je mijn blogs lezen? Kijk dan eens op www.equinemarkt.nl en meld je gratis aan.

Opleidingen

 • Holistische paardenvoedingstherapeut en -adviseur - Equine Health Institute
 • Paardenvoeding 1, 2, 3 en 4 - Aeres Training Centre Barneveld/Anivado 
 • Opleidingsdag Natuurlijke voeding in theorie - De Blauwe hengst 
 • Opleidingsdag Natuurlijke voeding in de praktijk - De Blauwe hengst
 • Lezing Passive physio - Tamara Dorresteijn
 • 2-daagse cursus hoeven trimmen theorie en praktijk - Heleen Davies
 • Challenge Ontdek de (on)gezondheid van je paard - De Paardentherapeut
 • Open dag Femke Dölle browsing paddock
 • Workshop stekken - Polderheks
 • Kruidengeneeskunde - Civas
 • Paardentypen - Fra Loar
 • Ruitertypen - Fra Loar