Ruwvoer anders

Vezels zijn essentieel in het rantsoen van je paard. En die vezels komen uit het ruwvoer. We kennen vooral hooi, voordroog en gras als ruwvoer. Maar er zijn nog veel meer soorten ruwvoer die je je paard kunt geven.

Lees meer »

10 soorten eiwitrijke voeding

Wanneer je paard intensief sport of vanuit het ras meer behoefte heeft aan ondersteuning van spieropbouw, is het raadzaam om wat meer eiwitten te voeren. Omdat de basis ruwvoer is, is eiwitrijk hooi de eerste stap. Maar dit kan niet altijd. Daarom zijn er diverse soorten voer dat je bij kunt voeren om de eiwitten te verhogen.

Lees meer »

Maagproblemen bij je paard

Ongeveer 80% van de paarden in Nederland heeft last van de maag. Dit gaat van een kleine irritatie tot serieuze maagzweren. Onderzoek wijst uit dat het grootste deel van de paarden met maagproblemen in de sport lopen. Maar er zijn ook veel recreatiepaarden die kampen met maagproblemen. Hoe ontstaan maagproblemen? En wat kun je er aan doen?

Lees meer »

Balancers op een rij

Het Nederlandse hooi en gras is verarmd. Dit betekent dat het niet meer voorziet in de basisbehoefte voor je paard aan vitamines, mineralen en sporenelementen. Daarom zijn er balancers, ook wel vitaminebrokjes genoemd, op de markt gebracht. Dit is een compleet supplement, zodat je paard geen tekorten krijgt.

Lees meer »

Onderzoek: verborgen pijn en ongemak herkennen bij je paard

Onderzoeker Sue Dyson en haar team hebben onderzoek gedaan naar musculoskeletale pijn te herkennen aan de hand van 24 signalen. Dankzij dit overzicht hebben we als paardeneigenaren een tool om deze pijn ook bij onze eigen paarden te identificeren. Samen met je dierenarts en dit overzicht kun je je paard gerichter helpen.

Lees meer »

Zaaitijd!

De nachtvorst is voorbij, we kunnen weer gaan zaaien! Planten kweken uit zaad hoeft niet moeilijk te zijn, als je de juiste omstandigheden creƫert voor de zaden om te kunnen kiemen. Verschillende planten hebben verschillende behoeften. Welke zaden kun je wanneer het beste zaaien? En waar? En hoe? We zetten het voor je op een rij.

Lees meer »

Introductie in een nieuwe kudde

Of je paard nu van stal verandert of er komt een nieuw paard in jouw kudde, de introductie brengt altijd spanning met zich mee. Hoe zorg je dat nu dat dit zo soepel mogelijk verloopt?

Lees meer »

Het gevaar van voorjaarsgras

De dagen worden langer en de lente is officieel van start! Binnenkort worden de dagen steeds mooier en lonkt het verse voorjaarsgras. Heerlijk weer de wei op! Maar dat heerlijke voorjaarsgras kent ook gevaar.

Lees meer »

Paarden en suiker

Over suiker gaan onder paardenmensen veel verhalen rond. De een vermijdt het, de ander maakt er niet zo'n probleem van. Toch is het goed om te weten welk effect suiker heeft op je paard.

Lees meer »

Extra ondersteuning bij verharen

De kortste dag is geweest en de verharingsperiode weer begonnen. Verharen kost voor paarden veel energie en kan invloed hebben op de algehele weerstand. Het is daarom goed om je paard in deze periode wat extra te ondersteunen om de weerstand op peil te houden.

Lees meer »

Gezonde koekjes maken

Hoe leuk is het om zelf of met je kinderen heerlijke paardenkoekjes te maken. Natuurlijk willen we deze zo gezond, maar ook zo lekker mogelijk maken. En dat is eigenlijk heel simpel!

Lees meer »