Herfst: regenschurft

Regenschurft, ook wel rainrot genoemd, is een huidaandoening bij paarden die vaak in het najaar voorkomt. Je ziet vooral op de rug en achterhand bultjes en korstjes ontstaan die je er zo af kunt trekken. Maar wat is regenschurft nu precies?

Lees meer »

Atypische myopathie

De herfst komt er weer aan. De bladeren verkleuren langzaam richting geel, oranje, rood en bruin, de paddenstoelen schieten uit de grond en de regen valt weer met bakken uit de lucht. Een prachtige tijd om door het bos te rijden en genieten van de prachtige herfstkleuren. Maar er liggen ook een aantal gevaren op de loer, zoals atypische myopathie, door het eten van gevallen bladeren en zaden van de esdoorn.

Lees meer »

Mijn paard verhaart!

De dagen worden weer korter en dat is voor veel paarden het signaal om te starten met de aanmaak van een wintervacht. In tegenstelling tot de lente, kun je je paard niet echt helpen met de zomervacht weg borstelen. Maar er zijn wel andere manieren om je paard te ondersteunen, want het aanmaken van een goede wintervacht kost een paard veel energie!

Lees meer »

Hoog suikergehalte in hooi 1e snede

In mei en juni is de eerste snede hooi van het land gekomen en nu is de tijd gekomen dat de eerste baaltjes gevoerd kunnen worden. Analyses worden gedaan en nu al is een trend te zien in het hoge suikergehalte in het hooi. Veel paarden kunnen hier tegen. Maar wat als je een paard of pony hebt dat hier minder goed tegen kan?

Lees meer »

Slowfeeders

Met een slowfeeder vertraag je de opname van ruwvoer en verleng je de eettijd. Ook verminder je hooiverspilling. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten slowfeeders op de markt en zie je door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nu de voordelen, nadelen en verschillen van de verschillende slowfeeders?

Lees meer »

Hooi of voordroog?

Er zijn nogal wat discussies gaande rondom voordroog en hooi. Maar wat is nu precies het verschil? En wat is dan het beste voor je paard?

Lees meer »

Gras

Het zomerseizoen is in volle gang en dat betekent vaak veel weidegang voor de meeste paarden. Het is een fijne manier van ruwvoer verstrekken. Het paard bepaalt hoeveel het inneemt, het is smakelijk en goedkoop. Maar er zijn ook nadelen te noemen van gras. En niet ieder paard kan een dag op de wei verdragen. Maar hoe zit dat nu?

Lees meer »

Ruwvoer

Ruwvoer is altijd de basis van het rantsoen. Dit kan gras zijn via weidegang, maar ook hooi of voordroog of ruwvoervervangers als bijvoorbeeld luzerne, grasmix of een grasbrok. Dit is afhankelijk van het paard. Heeft je paard een slechter gebit en krijgt het het hooi niet goed weg, is gras of een geweekte grasbrok bijvoorbeeld een goede vervanger van hooi. Ruwvoer is voor een paard essentieel vanwege de vezels. De vezels zorgen ervoor dat het paard goed kauwt, wat weer belangrijk is voor een goede spijsvertering. De spijsvertering van een paard is gericht op kleine porties en het lang verteren van grove vezels.

Lees meer »

Lijnzaad

Ik geef mijn paarden graag lijnzaad. Het heeft zoveel goede eigenschappen.Het helpt met afvoeren van zand omdat het slijmerig wordt in het verteringsstelsel. Heel handig als je een psylliumkuur door de structuur niet goed naar binnen krijgt. Nog niet zo lang geleden werd geadviseerd om lijnzaad te koken vanwege blauwzuur. Inmiddels weten we dat er nog geen paard is gestorven aan vergiftiging omdat de maag het blauwzuur neutraliseert. Je kunt het dus prima rauw geven. Wel is het voor de paarden lastig om volledig te vermalen, dus ik raad aan om dat zelf te doen. Met een elektrische koffiemolen is dat binnen een paar minuten gedaan.

Lees meer »

Strookbegrazing

Veel paarden in Nederland hebben last van overgewicht. Vaak zijn het de sobere dieren die slecht tegen gras kunnen. Je ziet ze bij wijze van spreken groeien. Maar aan de andere kant gun je ze ook dat lekkere hapje gras.

Lees meer »

Kruid of onkruid?

Vaak verwijderen mensen planten als zijnde onkruid. Zonde! Veel van dit soort onkruiden zijn eetbaar, voor mensen en/of dier, en hebben een helende of ondersteunende werking. Zo pluk ik regelmatig dit soort (on)kruid voor de paarden en ben ik blij met de diversiteit op en om ons terrein.

Lees meer »