Kruid of onkruid?

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 10:08

Vaak verwijderen mensen planten als zijnde onkruid. Zonde! Veel van dit soort onkruiden zijn eetbaar, voor mensen en/of dier, en hebben een helende of ondersteunende werking. Zo pluk ik regelmatig dit soort (on)kruid voor de paarden en ben ik blij met de diversiteit op en om ons terrein.

Het is ook zo mooi om te zien dat ieder paard zijn eigen voorkeur heeft. Zo ging Noura vandaag vol voor het kleefkruid, wat goed is voor het immuunsysteem. Het werkt lymfezuiverend, vochtafdrijvend, ontstekingswerend en immuniteit bevorderend. Het heeft dus een reinigende werking. Jim had een duidelijke voorkeur voor de wilgentak, die pijnstillend werkt. Allebei geen verrassing. Noura’s weerstand heeft een flinke klap gekregen door de fikse wormbesmetting als veulen en een jaar lang strikt ontwormen. Jim stond te wachten op een behandeling van Karianne van Lodash, omdat hij niet lekker in zijn vel zat en een chronische blessure heeft.

 

Verder was de score vandaag:

Paardenbloem - goed voor de spijsvertering, ontstekingswerend, zuiverend en anti-reumatisch

Eenstijlige meidoorn - bloedsomloop stimulerend, antioxidant, krampstillend, kalmerend, antibacterieel

Brandnetel - zuiverend, antihistaminicum, ontstekingswerend, vochtafdrijvend

Braamblad - bloedzuiverend, ontstekingsremmend, goed voor lever en nieren, weerstandverhogend

 

Verwijder (on)kruid dus niet zomaar en gooi het zeker niet weg. Check wat het is en of het veilig is voor de paarden. Af en toe wat verse kruiden kunnen ze best waarderen! Biedt het op diverse plekken aan. Gewoon op de grond, in snacknetjes, in de slowfeeders. De paarden vissen er zelf wel uit waar ze op dat moment behoefte aan hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.