Herfst: regenschurft

Gepubliceerd op 15 november 2023 om 07:42

Regenschurft, ook wel rainrot genoemd, is een huidaandoening bij paarden die vaak in het najaar voorkomt. Je ziet vooral op de rug en achterhand bultjes en korstjes ontstaan die je er zo af kunt trekken. Maar wat is regenschurft nu precies?

In tegenstelling tot wat de naam zegt, is regenschurft eigenlijk geen schurft. Bij schurft zijn namelijk mijten de oorzaak van het probleem, terwijl regenschurft wordt veroorzaakt door een bacterie in combinatie met een vochtige en licht beschadigde huid. Problemen kunnen ontstaan wanneer de huid langdurig nat is of wanneer er kleine, open wondjes op de huid zitten waarbij de bacterie de huid binnen kan dringen. Regenschurft ontstaat in de meeste gevallen doordat:

  • paarden een verminderde weerstand hebben;
  • paarden bij langdurig nat weer buiten lopen;
  • een dikke vacht hebben waardoor zweet slecht of niet opdroogt;
  • onder slechte hygiënische omstandigheden worden gehouden.

In het begin lijkt het op een schimmelinfectie, maar later ontstaan er korstjes op de huid. Wanneer je deze korstjes verwijderd blijft er een open plekje achter. De korstjes zelf zijn vochtig en zien er wat pussig uit. Regenschurft is pijnlijk voor paarden, met name als je gaat behandelen. Het jeukt niet. Het is overdraagbaar op andere paarden, maar het kan ook voorkomen bij mensen en koeien. De besmetting zal echter niet aanslaan wanneer het dier in goede conditie is, maar wees dus voorzichtig wanneer je een paard met regenschurft behandelt.

De plekjes zitten met name op de rug of achterhand van het paard, maar kunnen ook op plekken zitten waar het paard zweet en niet goed droogt. Ook op de benen en in de kootholte kan regenschurft voorkomen. De dierenarts kan zien of het daadwerkelijk regenschurft is en bij twijfel kunnen de korstjes op kweek gezet worden.

De behandeling bestaat vooral uit het verwijderen van de korstjes en wassen met betadineshampoo of - oplossing (geen scrub!). Doe dit dagelijks of om de dag, afhankelijk van de ernst van de infectie. Week de korstjes eerst goed met water of betadineshampoo, dan kun je de korstjes daarna makkelijker verwijderen. De open plekken masseer je goed in met betadineshampoo. Spoel de vacht goed uit. Daarna moet je paard goed drogen, bij voorkeur in de zon of in stal, eventueel met een zweetdeken.

Bij een ernstige vorm van regenschurft is het noodzakelijk om een week lang dagelijks te wassen. Eventueel kan gekozen worden voor een behandeling met penicilline. Was je paard met handschoenen, vanwege de overdracht op mensen. Dekjes of dekens die op het geïnfecteerde paard hebben gelegen moeten ook ontsmet worden. Je kunt dit (laten) wassen. Dekens kun je aan de binnenkant ook insprayen met een dettoloplossing, dit doodt ook de bacteriën. Ook borstels en tuig kun je met dettol ontsmetten.

Wanneer je paard na de behandelingen weer naar buiten gaat, zorg dan dat hij niet nat wordt. Tegen de regen kun je een regendeken op doen. Is de oorzaak juist overmatig zweten en daardoor broei in de vacht, kun je er voor kiezen om je paard te scheren (uiteraard moet het paard daarna een deken op). Verder is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak is dit slechte hygiëne of een lage weerstand. Zorg er dus voor dat je paard altijd kan schuilen tegen de regen, de hygiëne op stal verbetert en/of je je paard voldoende ondersteunt met goede voeding.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.