Onderzoek: verborgen pijn en ongemak herkennen bij je paard

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 14:00

Onderzoeker Sue Dyson en haar team hebben onderzoek gedaan naar musculoskeletale pijn te herkennen aan de hand van 24 signalen. Dankzij dit overzicht hebben we als paardeneigenaren een tool om deze pijn ook bij onze eigen paarden te identificeren. Samen met je dierenarts en dit overzicht kun je je paard gerichter helpen.

Musculoskeletale pijn is acute of chronische pijn in botten, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. Het doel van het onderzoek was om het ontworpen Ridden Horse Pain Ethogram verder te testen door deze toe te passen met een steekproef (n=60) op sportpaarden en manegepaarden die regelmatig aan het werk zijn en waarvan de eigenaren aannemen dat ze hier comfortabel in zijn. Alle paarden voerden met hun eigen ruiter een speciaal ontworpen dressuurproef uit van 8,5 minuten in stap, draf en galop.

73% van de paarden liet een bepaalde kreupelheid aan een of meerdere ledematen zien in verschillende gradaties. 47% had een afwijking in galop. De Ethogramscores varieerden van 3 tot 16/24. De vaardigheidsscore van de rijder varieerde van 2,5 tot 8/10. Het effect van de leeftijd van het paard, het ras, het geslacht, de werkdiscipline, hypertonie of pijn van de epaxiale spieren, een slecht passend zadel, de vaardigheidsscore van de ruiter, de aanwezigheid van kreupelheid of gangafwijkingen in galop op de RHpE-score werd beoordeeld met behulp van Poisson-regressie.

Lees de volledige publicatie hier: (PDF) Application of a Ridden Horse Pain Ethogram and Its Relationship with Gait in a Convenience Sample of 60 Riding Horses (researchgate.net)

De ethogram die gebruikt is, is simpelweg een catalogus van verschillende soorten waargenomen gedrag bij paarden. Dit bestaat uit 24 signalen, waaraan je kunt zien of je paard pijn of ongemak ervaart. Als een paard acht of meer van deze gedragingen vertoont, dan kun je er vanuit gaan dat het kreupel is of een andere bron van pijn aan het bewegingsapparaat heeft. Veel kreupelheden zijn alleen waargenomen wanneer het paard wordt bereden en kan alleen zichtbaar zijn als gangenafwijkingen of problemen bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen.

De 24 signalen waaraan je Musculoskeletale pijn kunt herkennen zijn opgedeeld in drie groepen:

  1. facial markers: wat vertelt de gezichtsexpressie van je paard?
  2. body markers: wat vertelt het lichaam van je paard?
  3. gait markers: wat laten de gangen en het lichaamsgebruik van zien?

Een goed overzicht van deze markers, met foto's, vind je hier: b9329bf3-b527-4cd7-a204-ea1f8da25d6d.pdf (constantcontact.com)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.