Lijnzaad

Gepubliceerd op 14 mei 2022 om 10:10

Ik geef mijn paarden graag lijnzaad. Het heeft zoveel goede eigenschappen.
Het helpt met afvoeren van zand omdat het slijmerig wordt in het verteringsstelsel. Heel handig als je een psylliumkuur door de structuur niet goed naar binnen krijgt. Nog niet zo lang geleden werd geadviseerd om lijnzaad te koken vanwege blauwzuur. Inmiddels weten we dat er nog geen paard is gestorven aan vergiftiging omdat de maag het blauwzuur neutraliseert. Je kunt het dus prima rauw geven. Wel is het voor de paarden lastig om volledig te vermalen, dus ik raad aan om dat zelf te doen. Met een elektrische koffiemolen is dat binnen een paar minuten gedaan.

Lijnzaad bevat ook veel omega 3. Omega 3 vetzuren worden veel gebruikt voor de vacht, huid, hoeven en ter ondersteuning van het immuunsysteem. Omega 3 vetzuren worden gebruikt voor het verminderen van diverse ontstekingsreacties.
Lijnzaad is een gezonde bron van eiwitten. Je hoeft er weinig van te voeren om toch een mooi percentage eiwitten in je rantsoen te krijgen. Lijnzaad is ook een rijke bron van essentiële vetzuren (zoals lysine). Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in de productie van een sterk nier- en botsysteem. Lysine is een aminozuur dat de mensen en dieren zelf niet kunnen aanmaken en daarom moeten ze het uit het dieet krijgen. Ook een waardevolle toevoeging voor paarden met pssm.

Waarom niet gewoon lijnzaadolie voeren?
Ook in de olie blijven de omega-3 vetzuren niet eeuwig bewaard. Zeker niet als de olie tijdens vervoer te warm is geworden. Daarbij heb je geen idee hoe lang geleden de lijnzaad geperst is en hoe het nog opgenomen wordt in het verteringsstelsel van een paard. Vandaar dat je het beste de lijnzaad rauw en vers gemalen kunt geven. 100 gram per dag is voldoende voor onderhoud voor een paard van 500kg.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.