Ruwvoer anders

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 14:11

Vezels zijn essentieel in het rantsoen van je paard. En die vezels komen uit het ruwvoer. We kennen vooral hooi, voordroog en gras als ruwvoer. Maar er zijn nog veel meer soorten ruwvoer die je je paard kunt geven.

Stro is een grote bron van vezels en laag in suiker en energie. Een goede vorm van ruwvoer voor paarden die snel dik worden. Door de hoeveelheid vezels mag maximaal 30% van het rantsoen uit stro bestaan, anders is er teveel risico op verstoppingskoliek. Bouw ook de hoeveelheid stro op, zodat je paard er aan kan wennen. Gerstestro is een zachtere strosoort en kan goed als ruwvoer gevoerd worden.

Planten en takken zijn een fijne variatie op het ruwvoer. Wist je dat paarden in het wild maar liefst 80 plantensoorten per dag eten? Om te kunnen variëren in takken en planten kun je wildplukken. Je kunt er ook voor kiezen planten en bloemen te zaaien bij de wei of paddock van je paard, maar ook in bakken of thuis in de tuin waar je ze kunt plukken en knippen en aan je paard kunt voeren. Maar ook op andere manieren kun je aan planten of takken komen. Denk bijvoorbeeld aan wilgentakken wanneer ze geknot worden of andere eetbare bomen wanneer deze gesnoeid worden, zoals de hazelaar, meidoorn, haagbeuk of berk. Wil je ook leren welke planten je veilig aan je paard kunt geven? Koop dan de plukkaarten in de shop.

Ook wanneer je paard een slecht gebit krijgt, zijn vezels uit ruwvoer nog steeds belangrijk. Je kunt er dan voor kiezen om ruwvoer in gehakselde of geweekte vorm aan te bieden. Bijvoorbeeld bietenpulp, ruwvoermix, grasbrok (al dan niet geweekt) of luzerne. 

Wil je meer weten over het belangrijk van ruwvoer? Koop dan onze praktische ruwvoergids. Je vindt deze in de shop.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.