10 soorten eiwitrijke voeding

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 08:24

Wanneer je paard intensief sport of vanuit het ras meer behoefte heeft aan ondersteuning van spieropbouw, is het raadzaam om wat meer eiwitten te voeren. Omdat de basis ruwvoer is, is eiwitrijk hooi de eerste stap. Maar dit kan niet altijd. Daarom zijn er diverse soorten voer dat je bij kunt voeren om de eiwitten te verhogen.

In deze blog vind je 10 soorten eiwitrijke voeding, die je bij kunt voeren wanneer je hooi niet toereikend is. Dit zijn aanvullende voeders die in combinatie met een balancer gegeven dienen te worden, tenzij erbij staat vermeld dat het volledige voeding is. Wil je maatwerk en weten welk voer en welke hoeveelheid het beste bij jouw paard past? Vraag dan voedingsadvies bij een onafhankelijke voedingsadviseur. 

Luzerne - 20% ruw eiwit
Luzerne is een vlinderbloemige plant die van nature meer eiwit bevat. Voor paarden is het te koop in diverse vormen:
- Hooi
- Gehakseld
- Brok
Ook wordt luzerne in veel andere soorten voer gebruikt als natuurlijke eiwitbron. Niet ieder paard verdraagt luzerne goed. De harde stukjes in gehakselde luzerne kunnen de maag irriteren, kies bij een gevoelige maag dan voor luzerne in brokvorm. En er zijn ook paarden die er schrikkerig en ril van worden. Luzerne is erg rijk aan calcium, wat in grotere hoeveelheden de verhouding tussen calcium en fosfor kan verstoren. Geef je veel luzerne (meer dan 2kg per dag), dan is het noodzakelijk om voeding dat hoger is in fosfor toe te voegen aan het rantsoen, bijvoorbeeld in de vorm van zemelen of lijnzaad.

Esparcette - 14,5% ruw eiwit
Wanneer je paard gevoelig reageert op luzerne kan esparcette een goed alternatief zijn. Ook dit is een vlinderbloemige plant die van nature wat meer eiwit bevat. De verhouding calcium : fosfor is iets gunstiger dan bij luzerne, je kunt tot 3 kg veilig voeren, zonder dat de verhouding in gevaar komt. En een fijne bijkomstigheid: esparcette maakt de darmen minder aantrekkelijk voor wormen. Het is geen vervanging voor een wormenkuur, maar het kan bijvoorbeeld wel bijdragen aan een gezonde darmflora na een wormbesmetting of ter preventie. 

Lijnzaad - 20% ruw eiwit
Lijnzaad is een zaad van de vlasplant en heeft naast een hoog eiwitpercentage ook een hoog vetpercentage, met name aan Omega-3 vetzuren. Veel lijnzaad geven aan paarden die snel dik worden is daarom niet aan te raden. Daarnaast is lijnzaad heel vezelrijk en goed voor de darmen. In gekookte vorm is lijnzaad ook geschikt als zandkuur. 

Pavo InShape - 23,5% ruw eiwit
Pavo InShape is speciaal ontwikkeld voor paarden die te dik zijn, maar wel eiwitten nodig hebben. Naast de muesli ontwikkelde Pavo hier ook een apart programma bij. Pavo InShape is graanvrij en daardoor laag in suiker en zetmeel. De eiwitbronnen in Pavo InShape zijn luzerne, timothee gras en sojaschroot (non GMO). Deze muesli kan als volledige voeding worden gevoerd als de aanbevolen hoeveelheid wordt aangehouden. 

Hippalgo Bodybuilder - 15,4% ruw eiwit
Hippalgo Bodybuilder is het enige voer in dit rijtje dat niet graanvrij is en speciaal ontwikkeld voor sportpaarden of paarden die van nature al goed bespierd zijn, zoals quarter horses. De eiwitbronnen in deze brok zijn rijstzemelen en lijnzaad. Het voer is luzernevrij. Door de toevoeging van maïs en tarwe is het suiker en zetmeelgehalte samen 25,1%, wat een negatieve invloed heeft op de darmflora.

Agrobs Myo Proteïn flakes - 13,9% ruw eiwit
Hoewel dit voer wat lager in eiwit is dan de andere voeding in dit rijtje, wil ik dit voer toch noemen. De Myo flakes zijn namelijk volledig van gras (dus luzernevrij) en daardoor een mooi ruwvoer product wat veel paarden goed kunnen verdragen en verteren. Je kunt er ook wat meer van voeren, zodat je voldoende eiwitten voert. Let op: dit voer moet geweekt gevoerd worden. 

Marstall Getreidenfrei mix - 16% ruw eiwit
Ook wel de Marstall Graanvrij-Mix genoemd. Deze mix is een muesli met natuurlijke ingrediënten. Deze muesli is luzernevrij. De eiwitbronnen zijn erwten, soja en lijnzaad. Er zijn ruwvoervezels aan toegevoegd in de vorm van gehakseld timotheegras, waardoor het kauwen gestimuleerd word. 

VitalStyle Active & Proteïn - 15,2% ruw eiwit
VitalStyle Active & Proteïn is een eiwitrijke muesli, speciaal ontwikkeld voor sportpaarden en is vrij van granen, melasse en soja. De eiwitbronnen in deze muesli zijn lijnzaad, erwten en luzerne. Deze muesli kan als volledige voeding worden gevoerd als de aanbevolen hoeveelheid wordt aangehouden. 

Coolstance Copra - 20% ruw eiwit
Coolstance Copra bestaat uit gedroogd en gemalen vruchtvlees van kokosnoten en is daarmee luzernevrij en glutenvrij. Het is lichtverteerbaar en toch vezelrijk voer en zeer geschikt voor paarden die van zichzelf al wat meer energie hebben en heter zijn. Coolstance Copra kan zowel droog als geweekt gegeten worden, maar veel paarden geven de voorkeur aan geweekt tot een kwarkachtige dikte. 

Maridil Esparcette met lijnzaad en mariadistel - 16,7% ruw eiwit
De naam zegt het al, dit is een brokje dat voor maar liefst 61% bestaat uit esparcette, maar door de toevoeging van lijnzaad heeft dit voer een hoger eiwitgehalte dan pure esparcette. Aan dit voer zijn ook tarwezemelen toegevoegd, waardoor je geen risico loopt op een scheve verhouding van calcium en fosfor. Deze brok ondersteunt ook de lever door de toevoeging van mariadistel.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.