Introductie in een nieuwe kudde

Of je paard nu van stal verandert of er komt een nieuw paard in jouw kudde, de introductie brengt altijd spanning met zich mee. Hoe zorg je dat nu dat dit zo soepel mogelijk verloopt?

Lees meer »

Het gevaar van voorjaarsgras

De dagen worden langer en de lente is officieel van start! Binnenkort worden de dagen steeds mooier en lonkt het verse voorjaarsgras. Heerlijk weer de wei op! Maar dat heerlijke voorjaarsgras kent ook gevaar.

Lees meer »

Paarden en suiker

Over suiker gaan onder paardenmensen veel verhalen rond. De een vermijdt het, de ander maakt er niet zo'n probleem van. Toch is het goed om te weten welk effect suiker heeft op je paard.

Lees meer »

Extra ondersteuning bij verharen

De kortste dag is geweest en de verharingsperiode weer begonnen. Verharen kost voor paarden veel energie en kan invloed hebben op de algehele weerstand. Het is daarom goed om je paard in deze periode wat extra te ondersteunen om de weerstand op peil te houden.

Lees meer »

Gezonde koekjes maken

Hoe leuk is het om zelf of met je kinderen heerlijke paardenkoekjes te maken. Natuurlijk willen we deze zo gezond, maar ook zo lekker mogelijk maken. En dat is eigenlijk heel simpel!

Lees meer »

Help mijn paard is te dun!

Veel paarden in Nederland zijn te dik, wat maakt dat een paard dat eigenlijk in goede conditie is, vaak als te dun wordt gezien. Te dunne of schrale paarden kun je grofweg opdelen in 2 soorten: te weinig vet of te weinig bespiering. Om te bepalen of je paard te dun is, kun je goed de Body Condition Score en Chresty Neck Score bij gebruiken.

Lees meer »

Voeding voor het oudere paard

Je hebt je paard al jaren en ineens komt er een moment dat je denkt: goh, hij wordt wel wat ouder. Wanneer dat moment is, kan voor ieder paard verschillend zijn. Het ene paard is met 18 jaar al echt een senior, terwijl de ander pas met 24 jaar wat ouderdomsgebreken gaat vertonen. Een ding is wel zeker, een senior heeft wat voeding betreft iets meer aandacht nodig.

Lees meer »

Link tussen ijzerstapeling en insulineresistentie

Insulineresistentie veroorzaakt een verstoring van de glucose (suiker)- en energiehuishouding van het paard. Paarden met insulineresistentie lopen een verhoogde kans op overgewicht, hoefbevangenheid en PPID. In Amerika is onderzoek gedaan naar de relatie tussen insulineresistentie en ijzerstapeling.

Lees meer »

Help mijn paard is te dik!

Veel paarden in Nederland hebben overgewicht of zijn zelfs obese. Hoe ga je hier nu mee om als paardeneigenaar? Als eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen paarden die echt overgewicht hebben (vet teveel) of lymfatisch is. En dan heb je nog de ruin die drachtig lijkt, oftewel een dikke buik heeft, maar verder niet te dik lijkt.

Lees meer »

Het belang van vezels in voeding

Paarden zijn in de loop van duizenden jaren geëvolueerd, maar wat niet veranderd is, is de behoefde aan vezels uit ruwvoer. Ruwvoer is daarom dan ook de basis van het rantsoen. Tegenwoordig haalt het moderne paard vezels uit gras, hooi, stro en andere voeding zoals luzerne of bietenpulp. Deze vezels zijn goed voor de spijsvertering, bevredigen de honger, geven een basis energie en verbeteren de mentale en fysieke gezondheid door het stimuleren van het maag-darmkanaal.

Lees meer »

Mestwater

Elke paardenhouder of -eigenaar kent het probleem wel: mestwater. Mestwater is letterlijk water bij de mest. Mestwater is echter geen diarree. Als je paard last heeft van mestwater, dan zie je dit doordat er water met of na de mest meekomt. De mest van je paard kan wel iets dunner zijn, maar meestal worden er prima mestballen uitgescheiden. Ook kun je het zien aan de staart en benen van je paard, deze zijn dan vies. Kijk bij een merrie wel goed of de vieze staart of benen echt van mestwater komt, of dat er sprake is van hengstigheid.

Lees meer »

Winter: wat te doen met voeding

Winter is coming! Officieel is het vanaf 21 december echt winter. Maar we hebben al een aantal koude nachten gehad. Nu regent het weer en zijn de temperaturen zacht, maar wie weet krijgen we in januari of februari nog een echte winter. Voor een ongeschoren gezond paard is een temperatuur tussen -5 en 15 graden Celsius het meest comfortabel. Toch is het wel nodig om met vorst wat extra maatregelen te nemen.

Lees meer »